1

ÉrdekességekÚjabb sikeres fejlesztés a Fáyban

A benzinbefecskendező műhelyünk feladatai közül már régóta hiányzott egy közvetlen befecskendezésű motor. A témakört elméletben tanítjuk, ezért tudtuk, hogy a gyakorlati feladatok jelentősen javíthatják képzéseink hatékonyságát. A gyakorlati oktatás megerősítő szerepét ismerte fel Ivanics Lajos és a Hyundai Magyarország, akik közösen ajánlották fel segítségüket iskolánknak.


Ivanics Lajos bemutatja az oktatópadot

Az Ivanics Csoport és a Hyundai Magyarország egy használt Hyundai i40-es megvásárlásával támogatták az oktatási eszköz létrejöttét. A járműből a motort és a szükséges alkatrészeket Tóth Endre tanár úr és fia szerelték ki és illesztették be egy új járatókeretbe.


Dr. Zántó Edina, iskolánk igazgatója elindítja a Hyundai motort
Ivanics Lajos és a Hyundai Magyarország képviselője körében.

A munka egy tanéven keresztül folyt, hiszen át kellett építeni a jármű hűtőrendszerét, tüzelőanyag-ellátását és kipufogórendszerét. A motor felett helyet kapott a teljes műszerfal, valamint kifejezetten ehhez a motorhoz készült az a csatlakozótábla is, amely lehetővé teszi a párhuzamos diagnosztika futtatását.


Kovácsházi Zoltán tanár úr és Tóth László igazgatóhelyettes leleplezik
a Hyundai i40 motorjából készült oktatópadot

Az oktatópad átadása 2020. szeptember 25-én volt a Fáyban, ahol Ivanics Lajos és a Hyundai Magyarország képviselői mellett jelen voltak a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum vezetői is. Nekik és Tóth Endre tanár úrnak is köszönjük szépen, hogy hozzájárultak a Fáy oktatási színvonalának további erősítéséhez.Az új szakképzésről pár szóban

Híradó, 2020.01.08.Élménybeszámoló a 2016-os Ifi-fesztiválról

Miután az osztályfőnökünk meghirdette a felhívást, hogy lehet menni a IFIFESZT-re, ketten elvállaltuk a részvételt az osztályból. Reggel 10-kor volt a gyülekező az udvaron, majd együtt vonultunk át Korponai tanár úr vezetésével a közeli Ferencvárosi Művelődési Házba. Útközben még attól tartottam, hogy délután 3-ig egy székben kell ülnöm, és csöndben figyelnem a különböző előadásokat, azonban pozitív csalódás ért. Szerencsére nem a művelődési ház egyik termében volt a rendezvény, hanem a hatalmas udvarában. A látvány magáért beszélt. A tér közepén állt a nagyszínpad, körülötte ugrálóvárak, trambulin – és pingpongasztalok, helikopter-szimulátor, kézműves programok, illetve lecsófőző verseny. Az iskolánkba járó diákok gyorsan elfoglaltak két padot, ez volt a törzshely, majd mindenki azt csinálhatott, amit szeretett volna. A színpadon először különböző iskolák énekes és táncos produkcióit lehetett megtekinteni, majd jött Puskás Peti, aki hatalmas bulit csapott. Ez egy „aktív” koncert volt, mert Peti szinte mindenkivel táncolt, és énekeltette a közönséget, ezzel oldva a hangulatot és segítve az ismerkedést. A félórás koncert után megint folytatódtak az előadások, de mindenki a nap végén érkező Caramelt várta.

A programok nagyon jók voltak, és aki megéhezett, közben ingyen fogyaszthatott lecsót, desszertként pedig palacsintát, amit nagyon csinos lányok szolgáltak fel. A színpadon közben egy srác bűvészkedett, akinek én voltam a segédje, aztán pedig hiphop bemutató volt. Fél kettőkor érkezett Caramel, aki szintén nagyon közvetlen volt, és mindenki egyszerre énekelte vele a dalait. A koncert után a sztárok mindenkit szívesen fogadtak egy autogram vagy egy közös fotó erejéig. Ezután lecsófőző verseny eredményhirdetése következett, majd véget ért a fesztivál. Nagyon jól éreztem magam, a szervezés és a programok is nagyon jók voltak, pozitívan csalódtam. Puskás Peti és Caramel is fantasztikusan énekelt. Ha jövőre is lesz lehetőség, én mindenképpen itt leszek!

Jávorszki PéterJó szakma - biztos jövő

Április 21-én, csütörtökön nálunk forgatott az Echo TV "Az Oktatás Világa" műsorának stábja. A műsor témája az autószerelő szakképzés felépítése és a duális képzés mikéntje volt. A nap folyamán elbeszélgettek néhányunkkal és remek felvételeket készítettek a műhelyekben folyó munkáról. A továbbiakban két olyan autószerelő műhelybe mentek forgatni, ahol tanulóink külső gyakorlaton vannak. Ezúton is köszönjük nekik az elismerő szavakat.

 Gombfoci

Nehány hete felkeresett minket egy úr az iskolában, pár percre szeretett volna beszelni az iskolavezetéssel (annak valamelyik tagjával). Kiderült, hogy Horváth Imre úr a Magyar szektorlabda Szövetségtől érkezett, annak elnöke. Megtudtam, hogy a szektorlabda a gombfoci egyik fajtája és azt is megtudtam, hogy a 80-as években egy gombfoci klubnak volt tagja, és iskolánk D épületében gyűltek össze játszani. Aztán a rendszerváltás után megragadták a lehetőséget, és sporttá alakították a játékot, megalapították a szövetséget. Létezik magyar gombfoci válogatott és európai és világversenyeken vesznek részt.
Azért jött el hozzánk, mert szeretett volna lehetőséget kérni, hogy bemutathassa ezt a játékot, sportot a fáystáknak, hiszen a sportág egyik ősi gyakorlóhelyén úgy illik, hogy a tanulók ismerjék a gombfocit.
A találkozót 2014. december 11-ére sikerült összehozni és 3 tanórában 3 osztálynak mesélte el a sport történelmét. Megtudtuk, hogy a magyar gombfoci csapat a világ legjobbjai köze tartozik, ha nem a legjobb. Ami egyébként nem is lenne különös, hiszen a gombfoci magyar eredetű játék. A XX. század elején, a labdarúgás elterjedésével egy időben alakult ki. Akkoriban még valódi gombokkal játszották és egy fésű nyelével hajtották a "játékosokat". Aztán elterjedt a világban. A legnagyobb népszerűségnek (természetesen) Brazíliában örvend, ahol komoly bajnokságokat rendeznek. A bemutató órán elmesélte azt is, hogy a gombfocinak két alfaja létezik, a brazil eredetű 12 érintéses játék és a magyar szektorlabda. A magyar játék lényege, hogy mindaddig folytathatja egy versenyző a játékot, amíg át tudja "passzolni" a labdát a saját játékosa szektorába, ami a játékos körüli 45 mm-es területet jelenti.A sportág történetének és szabályainak rövid ismertetése után a diákok kipróbálhatták a játékot, hiszen hoztak magukkal egy asztal és két csapatra való "gombot" is, amit nekünk is ajándékoztak, hogy bármikor gyakorolhassunk. A játékosok mozgatásának mikéntjét Magyar Antal úr mutatta be, aki a sportág világbajnoka.
A nap során az is kiderült, hogy Parti Gábor tanár úr komoly gombfoci játékos és beszélgettünk arról, hogy megalakítunk a Fáyban egy gombfoci szakkört. Horváth úr felajánlotta, hogy ha tényleg sikerül megnyerni néhány fiatalt ennek a sportnak, akkor szívesen átjön néha edzéseket tartani (komolytalanul hangozhat az "edzés" kifejezés, de a koncentráció fenntartásához ténylegesen jó kondiban kell lenni).
És végül még egy gondolat: Nem túlzás-e a gombfocit sportnak nevezni? Azt hiszem, ha az angol kocsmajátékot, azaz darts-ot és a szinten angol "golyólökő" játékot, azaz snooker-t az eurosport közvetíti, akkor a gombfocinak is kijár a sportág elnevezés.Ferencvárosi séták

A 9.Tv, a kerületi tévé Ferencvárosi séták - emberek, épületek, történetek című sorozatának egyik epizódját a Fáy András Szakközépiskolában forgatta. A forgatás apropójául Fáy András szolgált, aki egy időben a Ferencváros lakója volt.