1
×

Megjegyzés

Lack of access rights - File 'http:/fayamszki.hu/kepek/toyota/T12/1.jpg'
Lack of access rights - File 'http:/fayamszki.hu/kepek/toyota/T12/3.JPG'
Lack of access rights - File 'http:/fayamszki.hu/kepek/toyota/T11/image001.jpg'

Toyota nap

A Toyota-napon ünnepeljük meg iskolánk és a Toyota Motor Hungary között 1998 óta fennálló együttműködést. Ezen a napon hagyományosan szakmai és/vagy pedagógiai tárgyú előadásokat tartunk, illetve tanulók részére szakmai verseny szervezünk.

 

Toyota-nap 2013.


Jubileumi évhez érkezett a Fáy és a Toyota kapcsolata, hiszen idén 15 éves az együttműködés a japán világcég  és iskolánk között. Ezúttal szakmai előadásokkal készültünk a vendégeiknek érdekes programot kínálni.

A 10 órakor kezdődő program bevezetője után Dr. Zántó Edina, iskolánk igazgatónője köszöntötte a vendégeket . Beszédében azon kérdőívre érkezett válaszokat összegezte, amelyeket technikus tanulóink egy része töltött ki, és amelyekben arról kérdeztük őket, hogy a Fáyban eltöltött évek alatt ők hogyan látták a Toyota-Fáy kapcsolatot - mennyire mutatkoznak meg a hétközapjainkban a kapcsolat előnyei. *


   
A továbbiakban a Toyota Motor Hungary alelnöke Dimitris Triposzpitisz úr szólt pár szót, és adta át az idei taneszköz-támogatást, amely egy MMT váltó metszet. Az MMT  a Multi-mode Manual Transmission szavakból ered. Ez egy olyan robotizált váltó, amely felépítését tekintve azonos egy hagyományos kézi váltóval, de váltórudazat helyett villamos motorok kapcsolják az egyes fokozatokat. Ha a jármű vezetője úgy kívánja, átkapcsolhatja tisztán elektromos üzemmódba is, ekkor a váltómű teljesen automatikusan váltja a fokozatokat.
Az, hogy az idei támogatás egy MMT váltómű, nem véletlen. Az új szakképzési kerettantervben az autótechnikusok tanrendjében szerepelnek a robotizált váltók is. Az új kerettantervekről, azok kidolgozásáról tartott (egy kb. 35 perces) előadást Gál Zoltán tanár úr.
Egy rövid szünet után szakmai előadásokkal folytatódott a program. A dízelműhelyünkben Bükkfejes György és Laskovics Zsolt tanár urak mutatták be az új - HGS-LITO Kft által gyártott - LDx-4 common rail porlasztó és szivattyú vizsgáló próbapadot. A bemutató méréseket két technikus tanulónk, Dobóczi Zsolt és Juhász Dávid végezték.
Ezzel egyidőben a kisebbik előadótermünkben Kasuba György tanár úr a szoftveres indításgátló berendezésekről tartott előadást az érdeklődőknek.
A harmadik helyszínen Kőfalusi Pál tanár úr, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense tartott színes élménybeszámolót a frankfurti autószalonon tett látogatásáról.
Az előadások végeztével egy szerény ebéddel zártuk a programot. A rendezvény summázataként elmondhatjuk, hogy eredményes volt, hiszen az új vendégek közül többekkel is sikerült hosszan beszélgetnünk és megismerkednünk - és talán a közeljövőben ismét üdvözölhetjük őket a együttműködő partnereink sorában. 
 

 

 

 

 

*A válaszok azt mutatták, hogy diákjaink tisztában vannak az együttműködés előnyeivel, több példát is írtak, hogy személyesen hogyan profitálhatnak ebből a kapcsolatból.  Ugyanakkor csak a " legjellegzetesebb" eszközöket tudták megnevezni, amikor arra kértük őket, hogy sorolják fel a Toyotától kapott taneszközöket - pedig a lista már több, mint 30 tételre rúg. Ezen a területen tehát fejlődnünk kell. Mindannyian úgy vélekedtek, hogy a Toyota támogatásának köszönhetően mélyebb szakmai tudásra tehetnek szert, hiszen műszaki tanárainknak is bővebb információ áll rendelkezésére. A Fáy és a Toyota közötti kapcsolat, együttműködés erősítésére az alábbi válaszok érkeztek: Toyota szervizek látogatása, Toyota gyár látogatása, pályázati lehetőségek a Toyotán keresztül.

 

 

 

Toyota-nap 2012.

 

Az idei Toyota-nap, amely a 14. a sorban, szerencsésen András-napra esett. Mint minden második évben, ezúttal is tanulmányi versenyt szerveztünk a tanulóinknak. A versenyre benevezett 53 tanulónk közül egy írásbeli selejtező során választottuk ki a döntőbe került 12 versenyzőt. Az írásbeli még november 15-én volt, és szerkezettan, villamosságtan, gépjárművizsgálat és -javítás, gazdasági ismeretek, autómosás, autóbontás  és műszaki alapozó tantárgyak témáiból voltak kérdések.

A döntőbe került 12 versenyző hat csapatot alakított, és párban próbálták megállni a helyüket. A pénteki (nov. 30.) gyakorlati forduló során hat műhelyben, mérőlaborban kaptak feladatokat. A gyakorlati feladatok a Toyotától kapott eszközökre és a tőlük tanult mérési, vizsgálati, javítási technológiára voltak „kihegyezve”, hiszen ezen verseny egyik célja, hogy a kedves érdeklődők, vendégek láthassák, a Toyotával való kapcsolatunk nemcsak egy felületes kontakt, hanem az oktatási eszközeiket a tananyagunkba beépítve tanulóink elsajátítják a japán autógyár szemléletmódját is.

  

A vendégeink részére a Toyota-nap programja 10:30-kor kezdődött dr. Zántó Edina igazgatónő köszöntő beszédével. Őt Hiroshi Saito úr, a Toyota Motor Hungary elnöke követte, aki beszédét követően szimbolikus átadta a Toyota idei taneszköz-támogatását – egy 4A-FE kódú motorszimulátort és egy HV akkumulátor-oktatómetszetet. Ezek után egy kb. 30 perces kiselőadás során igyekeztük bemutatni a Toyota Motor Corporation 75 évét, hiszen a vállalatot 1937-ben alapították. (megtekinthető itt: http://www.youtube.com/watch?v=oUa7pAKT280 )

Az idei Toyota-nap szakmai részét két vendégelőadónk, dr. Borbás István úr és kollégája, Poór Szabolcs úr biztosította, hiszen az endoszkóp gépjárműves alkalmazási lehetőségeiről tartottak előadást és bemutatót. Azon vendégeink pedig, akik nem műszaki területről érkeztek, egy Toyota Prius Plug-In Hybrid gépjárművet próbálhattak ki tesztvezetés során.

Mindeközben a versenyzőink sorra látogatták a helyszíneket, és megpróbálták magukat, tudásukat. Nem sokkal dél után tudtuk meg a csapatok pontszámait. Kiderült, hogy az első helyen holtverseny alakult ki. „Rögtönítélő bizottság” alakult, így pár perc alatt eldőlt a végső sorrend. A döntőbe került tanulóink jutalmai a következők voltak: minden csapat (azaz mind a 12 fő) egy-egy könyvet kapott a Toyotától, amely a cég történetét mutatja be. A 3. helyezett csapat tagjai a Maróti könyvkereskedés ajándékát kapták, amelyet dr. Nagyszokolyai Iván tanár úr adott át nekik. A 2. helyezett csapat két tagja az Intent Hungária Kft. ajándékát kapta, amelyhez több apróbb műszaki cikk mellett egy zajkereső műszer tartozott. Az első helyezett csapat pedig az Energotest Kft. ajándékát Szél Bálint úrtól vehette át, amelynek fő eleme egy nyomatékkulcs volt.

A díjátadót követően ebédre vártuk vendégeinket, amely elkészítésében és tálalásában iskolánk tanárai és dolgozói vállaltak jelentős feladatokat.

 

Toyota-nap 2011.

  Immár 13. alkalommal került sor erre az eseményre. 2011. november 25-én a   meghívott vendégek és a Toyota Motor Hungary képviselői rövid köszöntőre ültek be a díszterembe. Itt adták át az idei támogatást képező hibrid hajtás hajtóműmetszetet.
Ezt követően Huszti Tibor a kapott metszet működését magyarázta el, majd Dorozsmai Károly igazgatóhelyettes úr PowerPoint-os bemutatójában a szakmai vizsgáknak a kompetencia elvű moduláris képzésben történő szervezéséről és lebonyolításáról kaptunk információkat.

11 órától az érdeklődők Kovács Zoltán előadására (Változtatható szerepvezérlés a Toyota motoroknál) vagy Derecskey tanár úrnak a mikrokontroller programozásról szóló bemutatójára  ülhettek be .

Tóth László a japán–magyar szakképzési rendszerről és japán kint tartózkodásáról tartott előadást, élménybeszámolót (megjelent a Firka 104–109. számaiban).

A rendezvény saját készítésű ebéddel ért véget.

Zsilka István