1

Kiállítások

 

Kiállítások 2019


Komolyan úgy érzem, mintha csak tegnap lett volna, amikor a tavalyi kiállítási időszakról összefoglalót írtam. Erre már megint eltelt egy év. És túl vagyunk 4 kiállításon. Nézzük sorra:

Ferencvárosi pályaválasztási börze
Az idei első program szerencsére csak a szomszédban volt – a Patonyi László Sportcsarnokban. A Ferencvárosi Önkormányzat minden évben megrendezi a pályaválasztási börzéjét, ahol a IX. kerületi középiskolák mutathatják meg magukat. Ezen a programon Tóth Endre tanár úr mellett a 10. D osztály tanulói jelentek meg.

   

Szakmázz pályaválasztási kiállítás
A SzakMÁzz kiállításon minden évben részt veszünk. Ez már a 8. alkalom volt, ismételten a Hungexpo B pavilonjában. A kiállítást október 8-9-én rendezték meg. Az idei megjelenésünket már tavaly elkezdtük megszervezni, amikor a szervezőkkel a lehetséges standméretekről beszélgettünk. Úgy lett, ahogy mondták: „akkor standot kaptok, amekkorát csak akartok”. Ezért lehetett úgy, hogy a Fáy standja önmagában volt akkora, mint a BGSZC összes többi iskolájának együttvéve. Ezt persze meg is kellett tölteni tartalommal.
A Waberer’s International biztosított számunkra egy Volvo kamiont, amely a stand legvonzóbb eleme lett. Őszintén nem gondoltam volna, hogy ilyen sikert arat majd – jövőre is mindenképpen visszük. Emellett a Toyota Buda segítségével egy Toyota CH-R-t is ki tudtunk vinni, amelyre diagnosztikai feladatot terveztünk. Megjelent a Green Wheels is egy okostáblával és tananyagokkal. Szerelési és mérési feladatokkal is készültünk az érdeklődő diákoknak, amihez műhelyasztalokat, állványos motorokat és szerszámokat vittünk. A kétnapos rendezvényen segítő diákjaink számát sem tudom, pláne nem mindenki nevét, ezért el sem kezdem felsorolni őket – ezúton is köszönjük a munkájukat. A fiúk munkáját a standon az alábbi kollégák felügyelték: Dobos György, Gulyás Viktor, Laskovics Zsolt, Korponai Tamás, Lerner Gábor. A szállításban még Csőke Sándor tanár úr segédkezett.

      

Autótechnika
És ha már Hungexpo, akkor természetesen Autótechnika kiállítás. Ezt is már szinte unalomig ismételve, természetesen kint voltunk és ismét csak mi voltunk az egyetlen iskola. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy ez azért nem történik meg magától. Jó pár e-mailbe és telefonba (és persze pénzbe) került, mire október 15-én délelőtt Bakó András tanár úr és a 14. G berendezte a Fáy standját, ami szerintem egészen jó lett – talán a szokatlanul hosszúkás standterület miatt is. Maga a kiállítás visszafogott volt, egy kicsit olyan érzése volt az embernek, mintha mindenki (a szokott résztvevők) a B csapatot küldte volna pályára. A látogatottság is elmaradt a megszokottól. A három nap mindegyikén más-más tanár-páros tájékoztatta a látogatókat az iskolánkról, miközben a Fáys diákok sora készült különféle szerelési, mérési feladattal az érdeklődőknek. A programot levezénylő kollégák: Kasuba György – Kovácsházi Zoltán, Kecskédi Petra – Korponai Tamás, Laskovics Zsolt – Tóth Endre voltak.

      

Taxis Expo
Negyedik és egyben utolsó „fellépésünk” november 6-án a Taxis Expo volt a Vasúttörténeti Parkban. A programot a BKIK szervezte, ő hívott meg két autós iskolát: a szigetszentmiklósi Csonkát és a Fáyt. Részünkről a megjelenést Huszti Tibor tanár úr szervezte és ennek megfelelően a hibrid és elektromos járművek köré. A kiállításra kivittük az iskola elektromos autóját – a Nissan Leaf-et valamint a Toyota Budától kölcsön kapott Toyota CH-R-t (mondhatjuk, hogy szokás szerint). Nagyfeszültségű akkumulátor-szereléssel, hibrid hajtómű-szereléssel , bemutató alkatrészekkel készültek a 15. B osztály tanulói, Pál Krisztián, Kreisz Tamás, Stiller Dániel, Hajdú Bence, Pap Márton. A három műhelyasztal, három szerszámos-kocsi és a rengeteg alkatrész szállításában ezúttal is Bakó András tanár úr volt segítségünkre. A program során a látogatottság alacsony maradt, hiszen a taxisoknak külön előadásokat tartottak, így nem nagyon volt idejük bámészkodni. A visszapakoláskor tűnt fel nekik a sok – számukra is érdekes – holmi és sajnálkoztak, hogy nem vették észre előbb – talán majd legközelebb.

      

A kiállítások mellett az őszi időszakban a szokásos nyitott héten (november 9-15) fogadtuk az érdeklődőket. Sajnos nem tudjuk pontosan felmérni, hogy a kiállításokon való megjelenések milyen hasznot hoznak, mindenesetre a nyitott héten minden napján 100 fölött volt az érdeklődők száma, ami a várakozásaink felett volt. A nyitott héten a szokásoknak megfelelően egy bő egy tanórás ismertető előadás után a kollégák körbekísérték a szülőket, diákokat. Olyan kollégákat is igyekeztük bevonni, akiket eddig nem és nem csak műszakis oldalról.
A nyitott héten lehetett jelentkezni a szakmai kedvcsináló foglalkozásokra, amelyeket idén is a technikus-jelölt tanulónk tartanak az érdeklődő nyolcadikosoknak. A december 9-ei hét délutánjain 3-3- műhelyben tartottak bemutató órákat Rashid Hanzla és Meichl Péter –alapgyakorlati műhelyben, Vég Tamás és Pap Márton – autóelektronika műhelyben, Stiller Dániel és Kun Bence – hibrid műhelyben, illetve Károly Róbert és Ulicska Dominik – mechanikai mérőlabor, Györey Géza és Szabó Tamás – csarnok 3, végül Kürti Benjánim és Nagy Richárd a csarnok 2-ben.

„SZAKMÁZZ!” PÁLYAVÁLASZTÁSI KIÁLLÍTÁS


Standunkon szerelési és mérési feladatokkal várjuk azon kedves leendő diákjainkat, akik kipróbálnák magukat a járműjavításban, autószerelésben.

A következő programokat ajánljuk:
- forgattyús hajtómű szerelése,
- motorfurat mérése,
- áramkörök építése,
- Toyota CHR rendszerteszteres vizsgálata
- kvízjátékok.

A kiállítás színvonalát emelik a szemléltető eszközök, metszetek és egy VOLVO kamion.
A kiállítás ideje: 2019. október 8. és 9., 9:00 – 16:00 óra között
Standunk helyszíne: Hungexpo B pavilonja, 35-ös stand
Belépés ingyenes

     

2017-es kiállítások


December 15.
Lassan vége a kiállítási szezonnak.

Még jó pár éve, hogy - többek között - a stabil tanulói létszám érdekében különböző kiállításokon jelenünk meg minél szélesebb körben megismertetve iskolánkat a tanulókkal, szülőkkel. Nem volt másképp ebben a tanévben sem, és valószínűleg még nincs is vége.

Az első, a Szakmázz kiállítás volt október elején. A két napos kiállítást kifejezetten a nyolcadikos diákoknak szánták. A jó szervezésnek köszönhetően bőven volt látogató.

A második rendezvény az Autótechnika kiállítás, ahol már bejáratott helyünk van. A kiállítás ideje alatt különféle feladatokkal vártuk a látogatókat a szervezők kérésére, így a szokásos standterület felett kaptunk helyet. A négynapos rendezvény alatt minden nap 10-10 fáys diák segített a standon, és bizony volt olyan időszak többször is, amikor majd mindegyikük "szolgálatban volt". Tanári oldalról naponta 2-3 kolléga tájékoztatta az érdeklődőket iskolánkról. A standunk látványosabbá tételéhez a Toyota Buda adott kölcsön egy Lexus CT 200h típusú hibrid járművet. És amíg a SZakmázz kiállításon az M1 híradó készített velünk riportot, addig itt a Fix TV vett fel egy hosszabb beszélgetést.

A kiállítási tevékenység sorába illeszkedik a november eleji nyitott hét is, ahol a Díszterem minden nap megtelt, így az elmúlt évek legtöbb érdeklődőjét köszönthettük. A nyitott héten jelentkezhettek a nyolcadikos diákok a kedvcsináló foglalkozásokra, amelyet ezen a héten két délután tartottunk. Ilyenkor a technikus tanulók mutatnak be egy-egy mérést, gépjármű vizsgálatot.

Még egy program lehet hátra, januárban az Educatio kiállítás, amelyen a Centrum iskolái együttesen jelennek meg.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a tanulóink, tanáraink közreműködését a sikeresnek mondható kiállítási időszak lebonyolításában.

 

AUTÓTECHNIKA KIÁLLÍTÁS 2014.

Az autótechnika kiállítást eredetileg kétévente szervezték meg a BNV területén. Tavaly először összevonták az Automotive Hungary kiállítással, amelyen a magyarországi autógyárak és beszállítóik mutatják be termékeiket, szolgáltatásaikat. A tavalyi kiállítás sikere arra buzdította a rendezőket, hogy idén is megszervezzék a két kiállítást egy időben.

Az autótechnika kiállításon tavaly is csak egy iskola jelent meg, a Fáy. A társkiállításon (az Automotive Hungary-n) néhány egyetem, főiskola megjelenik ugyan, de kézzelfogható standja csak a Fáynak volt. Ebben az évben két témával készültünk: a dízeltechnikával és hibridhajtással. Az előbbihez kivittünk egy dízelmotort, egy LDx-4 jelű porlasztóvizsgáló próbapadot és számtalan adagoló és porlasztó metszetet. A hibridhajtás bemutatását két hajtómű-metszet, egy hibridhajtást szimuláló modell és egy Toyota Auris HSD segítette, amelyet a Toyota Motor Hungary bocsátott rendelkezésünkre.

     

A kiállításon részt vevő autótechnikus jelölt tanulóink dízel porlasztókat szereltek, majd ellenőriztek próbapadon, vagy éppen a hibridhajtás mikéntjéről tájékoztatták az érdeklődőket.

A első két nap korlátozott volt az érdeklődés, ami érthető is, hiszen hétköznap volt. Szombaton viszont annál többen érkeztek, amit a képek is igazolnak, így összességében azt mondhatjuk, hogy sikeres volt a rendezvény.

     

A kiállításon a 15.A osztályból Bári György és Erdélyi István a 15. B osztályból Kodák Márton, Landthaller Ede, Molnár Ferenc és Nemere István vettek részt.

     

Az utolsó napon a 12. E osztályból Tóth Richárd és Keresztes László segédkezett, és a kiállított eszközök visszaszállításánál a 9. D osztályból Kánya Fábián, Nagy Dávid és Rashid Hanzla is besegített. A kiállítás előkészítésében, az eszközök szállításában majd a kiállításon az alábbi kollégák vettek részt: Bakó András, Bükkfejes György, Huszti Tibor, Kovácsházi Zoltán, Laskovics Zsolt, Lerner Gábor, Tóth Endre.

 

Szakmázz - Pályaválasztási kiállítás

2014. október 1-2. Bálna Rendezvényközpont

Sorozatban harmadik éve veszünk részt a Nemzeti Munkaügyi Hivatal szervezésében pályaválasztási kiállításon - más néven iskolabörzén. Ez a rendezvény eddig a Corvin bevásárlóközpontban volt, ám idén áthelyezték a Bálnába. Az új helyszín kiválasztása jó ötletnek bizonyult, hiszen zárt helyen voltunk, így nem kellett kültéren fagyoskodnunk, mint tavaly, illetve csak egyszer kellett pakolnunk, mert éjszakára zárt helyen őrizték a kiállított eszközöket, berendezésket.

     

A szervezők kitettek magukért, mert rengeteg látogató volt, az iskolai csoportok egymást érték. Voltak olyan diákok, akik csak gyorsan körbenéztek, de sokan voltak olyanok is, akik komolyan szeretnének az autóval foglalkozni, és jól el tudtunk velük beszélgetni. A kiállítás ideje alatt kamerával jártak körbe, és készítettek rögtönzött riportokat a kiállító iskolák diákjaival, tanáraival, amit egy nagy kivetítőn lehetett követni.

     

A kiállításon négy autótechnikus tanulónk volt kint, Bári György, Erdélyi István, Mészáros Gergely és Németh Imre Dávid, akiknek ezúton is szeretnénk megköszönni a munkáját, sokat segítettek, hiszen elsősorban ők beszélgettek az általános iskolásokkal. Az érdeklődő szülőket, nagyszülőket Bükkfejes György, Huszti Tibor és Laskovics Zsolt tanár urak tájékoztatták. A Toyotától kapott eszközök nagyon tetszettek a nyolcadikosoknak, amelyek kiszállításában Bakó András tanár úr segített.

     

 

 

Autótechnika kiállítás 2013

Mivel páratlan év van, idén is megrendezték az Autótechnika szakkiállítást a Hungexpo területén. Szerencsésen alakult a helyzet, mert az F pavilonban a megrendelt 18 m2 mellé kaptunk plusz 30 m2-nyi területet is, így lehetőségünk nyílt arra, hogy a Toyota eszközeivel is népszerűsíthessük iskolánkat. A már hagyományos kiállítási felszerelésünk mellé így kivihettük a Toyota Priusunkat, míg a TMH egy új plug-in hybrid járművet hozott ki. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a standunk mellett egy hibrid-sarok alakult ki.

         

A kiállításon más szakközépiskola nem jelent meg – néhány egyetem és főiskola hozott ki eszközöket. A Fáy standján két technikus és két autószerelő tanulónk végzett bemutató méréseket egy - a HGS-LITO Kft által gyártott - CR porlasztóvizsgálón és egy 2NZ-FE motoron.

   

    


A kiállításon Bári György, Erdélyi István, Mészáros Gergely, Krusó Márton a 14. B osztályból és Vastag László, Juhász Dávid, Marti Levente, Lantos János a 15. B osztályból segítettek. Dorozsmai Károly, Fosztó Csaba, Hangya Gábor, Tóth Endre, Bükkfejes György és Szalai László tanár urak fogadták az érdeklődőket. Az eszközök kiszállításában Sudár Balázs, Petrohai László, Fekete Levente, Tóth Gábor Takács Tamás és Major Tamás a 14. A osztályból segítette Bakó András tanár úr munkáját.

  

  


A kiállítás nagyon jól sikerült – a Fáy standja népszerű volt. Mindenki érdeklődve figyelte a kiállított metszeteket, hiszen így beleláthattak az alkatrészek belsejébe. Sokszor 5-6 ember próbált egy időben a hibrid hajtóművek közelébe jutni azok működését kémlelve. A kiállítás talán egyik legfontosabb hozadéka, hogy az egyik fáys diák állásajánlatot kapott, de iskolaként is sikerült eredményekkel kecsegtető kapcsolatokat létesítenünk.