1

Képzéseink a máshol érettségizett diákoknak

2020 szeptemberétől megváltoznak a szakmák elnevezései, képzéseik formái. A nálunk megszerezhető szakmák a következők:


ONLINE JELENTKEZÉS


Gépjármű-mechatronikai technikus


Ez az eddig ismert autószerelő, az autóelektronikai műszerész és az autótechnikus szakmák összevonásából jött létre. A képzés 2 éves és nappali rendszerű.

A képzés menete:
13. évfolyam: ágazati alapozó képzés és duális rendszerű szakmai képzés
14. évfolyam: duális rendszerű szakmai képzés, melynek a végén technikusi képesítő vizsgát tesznek. Ez a technikusi végzettség egy emelt szintű érettségi vizsgának felel meg.

*duális rendszerű képzés: a tanuló szakmai gyakorlati képzésében, az iskola mellett, gazdálkodó szervezetek is részt vesznek.

Alternatív járműhajtási technikus


Az alternatív járműhajtási technikus a hagyományos benzin- és dízelüzemű motorokkal hajtott gépjárműveken felül elsősorban a hibrid, illetve az elektromos meghajtású járművekkel foglalkozik. Emellett a tananyag röviden kitér az alternatív tüzelőanyagokra és a gázüzemű járművekre is.

Toyota által támogatott iskolaként a hibrid hajtásról jelentős tudásanyaggal rendelkezünk, de természetesen nem kizárólag a Toyota technikáját tanítjuk. Gyakorlati foglalkozásainkon a Toyota Prius mellett egy Nissan Leaf-en is dolgoznak tanulóink. Az elméleti órákon természetesen az egyéb német, amerikai és francia gyártók által kínált modellek technikai megoldásaival is megismerkedhetnek a diákok. Az elméleti foglalkozások ugyanakkor kitérnek a járművek egyéb (nem –villamos) rendszereire is.

A képzés érettségire épülően 3 éves és nappali munkarendű. Az első két éve megegyezik majd a gépjármű-mechatronikai technikusi képzés 2 évével. A képzés elméleti tananyagát az iskola adja, míg a gyakorlati foglalkozások egy-egy részét az iskolában és külső képzőhelyen végzik a tanulók.

Látszólag így értelmetlen egyből erre a szakmára jelentkezni, mert a gépjármű-mechatronikai technikus végzettség megszerzése után is be lehet csatlakozni az utolsó évre. Azonban aki már most tudja, hogy a fent vázolt tudást biztosan meg szeretné szerezni, akkor érdemes egyből ezzel a képzéssel kezdeni, mert máskülönben két különböző szakmának számít és az ingyenesen megszerezhető képesítések (2 db) ezzel ki is merülnek.