1

Gyakran ismételt kérdések1.) Kérnek-e központi írásbelit, hogyan zajlik az elbeszélgetés?

Igen, elkérjük a központi felvételi eredményét, de azt csak a hozott pontszámok megerősítésére használjuk, illetve az azonos pontszámmal érkező diákok differenciálására. Hasonló szerepet tölt be a felvételi beszélgetés rendszere, ahol személyes benyomás segít a sorrend felállításában. Ilyenkor a felvételiző tanuló egy-egy tanár kollégánkkal beszélget az iskolaválasztásról, jövő-képéről, tanulmányairól.

2.) A szóbeli elbeszélgetés meg lesz-e tartva tekintettel a vírushelyzetre?

Remélhetőleg 2021. február elején megszűnik a digitális munkarendű oktatás. Amennyiben igen, akkor semmi akadálya nem lesz, hogy a felvételi elbeszélgetéseket személyes formában megoldjuk. Ha maradnak a korlátozások, akkor megpróbáljuk valamilyen internetes alkalmazással megoldani – erről küldünk majd tájékoztatás az érintetteknek.

3.) Milyen tantárgyak kerülnek beszámításra, hogyan számoljuk ki a pontszámot?

Matematika, magyar nyelvtan és irodalom átlaga, történelem, fizika és idegen nyelv tantárgyakból kapott 5., 6. és 7.év végi valamint a 8. félévi osztályzatok adják a hozott pontszámot.

Példa:

Tantárgy 5. év vége 6. év vége 7. év vége 8. félév
matematika 4 (jó) 3 (közepes) 4 (jó) 4 (jó)
magyar 3 (közepes) 5 (jeles) 5 (jeles) 4 (jó)
történelem 3 (közepes) 4 (jó) 3 (közepes) 5 (jeles)
fizika -* -* 2 (elégséges) 3 (közepes)
idegen nyelv 5 (jeles) 5 (jeles) 4 (jó) 4 (jó)
pontszám 15 17 18 20

Összesen 70 pont.

* ezeken az évfolyamokon nincs fizika

4.) Milyen átlaggal lehet bejutni?

A jelentkezők számától függ, hogy az adott évben milyen átlaggal lehet biztosan bekerülni, így erre a kérdésre nem tudunk egyértelmű választ adni. Ha sokan jelentkeznek magas pontszámmal, akkor magasabb az átlag. Közepes eredménnyel várható a bejutás.

5.) Van-e az iskolának kollégiuma, menzája?

Kollégiumunk nincs, de a centrumunkhoz tartozó társiskolánknak (Szily) lejjebb a Mester utcán van. Közlekedési szempontból ez a kollégium a legjobb választás. A fiúk a szomszéd iskolába (Szent István Technikum) szoktak átjárni ebédelni.

6.) Hol lesz az alkalmassági vizsgálat és mikor?

Alkalmassági vizsgálatra csak a felvételt nyert diákoknak kell eljönniük későbbi kiértesítés alapján.

7.) Az iskola tud-e segíteni gyakorlati képzőhelyet találni?

A külső gyakorlati képzőhely kiválasztása a tanulóra van bízva (egyéni preferenciák miatt), de ha nem talál magának képzőhelyet, akkor tudunk segíteni.

8.) Milyen nyelvoktatást kínálnak?

A 9. évfolyamban 4 osztályt indítunk. Ebből az egyik (A jelű) német nyelvet fog tanulni, a többi (B, C és D) pedig angolt.

9.) Hány osztály indul és hány fővel?

Kilencedik évfolyamban 4 osztályt indítunk 32 fős létszámmal. Az osztálylétszámot főigazgatói engedéllyel 36 főig lehet bővíteni, ha sok a jelentkező.

10.) Vírushelyzet befolyásolja-e a létszámot?

Nem.

11.) Hány órakor kezdődik a tanítás?

Igyekszünk az órarendet úgy összeállítani, hogy a nap normális időpontban – 8:00-kor – kezdődjön. Ezt a műhelyeink időbeosztása, lefoglaltsága befolyásolja. Azaz lehet, hogy azon a napon, amikor gyakorlatuk is van, 7:15-kor kezdenek vagy éppen ellenkezőleg későbbre csúszik – pl.: 10:45-re.

12.) SNI-s, BTM-s tanulókat felveszik-e? Csatoljuk a szakvéleményt a jelentkezési laphoz?

A sajátos nevelési igényű tanulók számának bővülése miatt nálunk is egyre több ilyen tanuló van. Nincs akadálya annak, hogy bekerüljenek, mert sokszor semmilyen nehézséget nem okoz nekik együtt haladni az osztállyal. Ugyanakkor lényeges lehet, hogy a szakértő által javasolt fejlesztéseket nem tudjuk biztosítani. Kérjük, hogy csatolják a szakvéleményeket is, mert elképzelhető, hogy olyan nehézségek merülnek fel, ami bizonytalanná teszi a képzés sikeres elvégzését – és ez mindannyiunk érdeke, hogy ne így legyen.

Amennyiben nem találta meg a keresett választ, kérjük, írja meg kérdéseit a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre, amelyre a honlapunkon vagy valamely videóban fogunk tudni válaszolni. Köszönjük.